Linh Hà is a self-taught musician who has been active since 2016. Her works aim to enrich the appreciation of the present, the relationships between humans and the connections between humans and nature. She has collaborated with artists from various art disciplines, like acting, contemporary dance, visual and motions. With each performance she invites the audience to experience a sonic, emotional journey and to contemplate essential topics, calling for engagement and reflection on social and environmental challenges.

Linh Hà taps into the emotion of wonder, uplift, sorrow and reflection, through improvised looped vocal arrangements, various percussive instruments and a ‘loopstation’ to create layered soundscapes. Incorporating elements from traditional Vietnamese vocal techniques, personal lyrical content and myriad influences as well as drawing inspiration from the natural world her music ranges from dense, lush harmonies to sampled sizzling noise to gently ebbing hopeful lullabies.
 
Her work has primarily occurred in the live realm, having performed at Cryptic Presents 2020 (Glasgow), Blind Signal 2019 (Berlin), LUCfest 2018 (Taiwan), Jai Thep 2018, 2019, 2020 (Thailand), Quest 2016, 2017, 2018 (Vietnam). She has collaborated with numerous artists, both Vietnamese and foreign, who have lived, worked, or travelled through her hometown of Hanoi.
More recently her work has found new support from different organisations such as Cryptic (Glasgow) and FAMLAB (funded by British Council), Phu Sa Lab, VCCA and Blind Signal (Berlin) funded by Goethe-Institut and Institut Francais. These opportunities allow her to expand not only the reach of her music, but also to take in new music and other art from different cultures, bringing new inspiration and fresh energy. One of her most recent residencies was Seaphony x FAMLAB concert – a gathering of more than 40 musicians from different ethnic groups in Vietnam (Central Highland, North-West and Central South) and Scotland.
 
She’s also the singer of the live electronic project – Tiny Giant – with whom she has performed in Vietnam, Thailand, Taiwan, South Korea, Germany, Belgium, Australia.
 —-
Linh Hà tự  tìm hiểu về âm nhạc và trình diễn nhạc từ năm 2016. Những trình diễn và tác phẩm âm nhạc của cô luôn trân trọng cái thực tại và là những quan sát chân thật về mối quan hệ con người với nhau và giữa con người và thiên nhiên. Cô đã hợp tác với các nghệ sĩ hoạt động trong nhiều lĩnh vực đa dạng khác nhau, như chuyển động (Kinergie Studio), kịch (Họa My -ATH), thị giác (VLEV – Bỉ). Đến với mỗi buổi biểu diễn của Linh Hà, khán giả được mời vào thế giới âm thanh đầy cảm xúc mà cô tạo ra và họ cũng trở thành một phần của tác phẩm. Sau mỗi buổi biểu diễn, khán giả sẽ nhận được một câu hỏi về một chủ đề nào đó về xã hội hay môi trường hay đơn giản là giữa con người với con người, như một lời gợi mở để suy ngẫm sâu thêm.
 
Linh Hà – nghệ sĩ trình diễn âm thanh – bằng chất giọng tự nhiên, nhiều loại nhạc cụ gõ và “loopstation”, cô tạo ra không gian âm thanh tầng lớp nhiều chiều. Trong nhạc của Linh Hà, có thể nghe được ảnh hưởng của cách ca truyền thống, những tâm sự cá nhân trong lời hát và nhiều yếu tố của rất nhiều các thể loại nhạc khác nhau – từ new wave, post-rock, avant-garde hay cả techno. Trong nền nhạc đó, khi có các bản phối ca mượt mà, lúc lại thấy được những thanh âm cứng rắn, rồi lại những bài ca hát ru êm ả.
 
Muốn nghe nhạc của Linh Hà, người nghe nên đến trực tiếp trải nghiệm.
Cô cũng đã từng cộng tác với không ít nghệ sĩ trong nước và nước ngoài – không chỉ trong lĩnh vực âm nhạc mà còn có sân khấu, thị giác và múa. Gần đây, Linh Hà nhận được sự ủng hộ từ nhiều tổ chức văn hóa nghệ thuật, như Cryptic ScotlandFAMLAB (Hội Đồng Anh), Phù Sa Lab, VCCA Blind Signal (Berlin) qua các chuyến lưu trú. Một trong nhưng chuyến lưu trú gần nhất của cô là cơ hội làm việc với hơn 40 nghệ sĩ/nghệ nhân từ nhiều vùng miền ở Việt Nam – dàn nhạc Seaphony.
 
Cô đã có cơ hội lưu diễn ở Scotland (Anh), Đức, Hàn Quốc, Đài Loan, Thái Lan, Bỉ.
 
Linh Hà cũng là lead vocalist của band nhạc Tiny Giant.